• Facebook
  • Twitter
  • YouTube
Amit tudni akarsz a beépített tolóajtós gardróbszekrény készítéséről
 

Ami nemcsak a napjaink esztétikai igényeit elégíti ki.

Persze egyáltalán nem elhanyagolható szempont, de használhatóság szempontjából is tökéletesen megállja a helyét. Nem célunk, hogy felesleges szakmai tanácsokkal lássunk el, de hasznosak lehetnek, hogy egy jól átgondolt és megtervezett szekrény legyen a végeredmény, mivel az ember valószínűleg hosszabb időre tervez beépített szekrényt.

***

Méretezés

Milyen méretezésre érdemes figyelni, milyen a hely adottsága, milyenek a szállítás feltételei ez nagyban befolyásolhatja a szekrény szerkezetét is, mely esetleg költség csökkentőbb kivitelezést igényel. Mennyi a különböző elhelyezni kívánt tárgyak minimum helyigénye. Azért fontos mert egy tolóajtós szekrény (gardrób) tervezésénél arra érdemes törekedni, hogy az aktuálisan elhelyezni kívánt tárgyaknak, – legyen az előszoba szekrény – ruhák, cipők, porszívó vagy háztartási létra – megfelelő helyet biztosítsunk, rendezettebbé, átláthatóbbá és könnyen megközelíthetővé tegyük. Ne járjunk úgy, hogy a kihúzható vállfatartó elérhetetlen magasságba kerüljön, ami helyett egyébként létezik, ruhalift vagy egy tetőtéri kialakításnál egy ferde fal alatt ahol ugyan elérjük, de a felső ajtóvezető sin miatt nem lehet kihúzni.

Tolóajtó darabszáma

A tolóajtós szekrény ajtajainak darabszámát elsősorban a szélességi méret határozza meg. Fontos, hogy a kiválasztott ajtó könnyen gördíthető legyen, amit befolyásolhat súlya, ebből következik a szélességi méret a felhasználni kívánt görgők típusa. A túl keskeny ajtók tolás helyetti billenését általában az alsó görgőn elhelyezett kiakadás gátló karom akadályozza meg, amely párhuzamosan a görgővel együtt mozog a sínben. Mivel a piacon sok tolóajtó vasalat gyártó cég létezik és volt lehetőségünk kipróbálni termékeiket, bőven van összehasonlítási alapunk. Az ajtók elosztásánál fontos figyelembe venni a szállítási lehetőségeket is. Mivel a tolóajtó nem a helyszínen készül, ezért érdemes figyelembe venni a megközelítési feltételeket is. Ha sikerült meghatároznunk az ajtó darabszámát, akkor a következő feladat a belső rész kialakítása.

Belső rész kialakítása

A belső részt lehetőség szerint az ajtók számához osztjuk ki mivel a tolóajtók átfedéssel zárnak ezért nem mindegy, hogy a válaszfalak hol helyezkednek el. Gondoljunk arra, ha egy fiókot kívánunk elhelyezni az, működjön az ajtó eltolása után is, ha a válaszfalunkat középre helyeztük valószínűleg nem fog működni. De akkora az esélye a ruhaliftnek illetve az összes kihúzható szerkezetnek. A válaszfal pozicionálásánál még érdemes figyelni arra is, ha a falon elhelyezett ütközőléc és a talaj nem pont derékszöget zár be kénytelenek vagyunk az ajtó alsó sarkán lévő görgő le – fel, állításával függőbe pozicionálni. Ez a néhány milliméteres állítás egy kb. 260 cm magasságú tolóajtónál centiben mérhető! Az átfedés három és négyajtós szekrény esetében is kettő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Belépés
Belépés
Korábbi bejegyzések
Top letöltések
Top letöltések