• Facebook
  • Twitter
  • YouTube
Amit tudni akarsz a beépített tolóajtós gardróbszekrény készítéséről
 

Konyhabútor stílusok

Figyelem!
A felhasznált képek csak a stílusra vonatkozó jellegük miatt kerültek fel az oldalra és nem célom sajátként beállítani.

A vidéki hangulatú vagy rusztikus konyhabútor

rusztikus konyhabútor

rusztikus konyhabútor

Konyhákra jellemző az egyszerű formatervezés, meleg családias hangulatot teremt. A bútorajtó frontja fából – főként fenyőből, tölgyből vagy bükkből – készül. Látszó részeit általában furnéros bútorlapból nem látszó részeit laminált bútorlapból készítik költségcsökkentés szempontjából. A színvilág meghatározója a természetesség: világos lágyabb színektől egészen a sötét színekig terjed. A felület színeit pácolással lakkozással érik el, de a természetesség érdekében lehet politúrozott vagy viaszolt felület. Az utóbbiakat főként régebben használták, konyhabútor stúdiók, bútorboltok valószínűleg ilyet nem forgalmaznak. A rusztikus stílusra jellemző főként a barna színek és árnyalataik. Kovácsoltvas jellegű vagy kerámia fogantyúk illenek ehhez a konyhabútorhoz. Jól mutatnak az egyéb antikolt fogantyúk is.

Az ilyen stílusban készült bútor nagyon meghatározza a helység hangulatát, főleg ha hozzáillő fa asztal, falburkolatnak kisméretű díszes csempét választunk vagy téglahatású falrészeket is kialakítunk mellette. Beépíthető konyhai gépei a stílushoz mindenképpen igazodnak. Jellemző rájuk az antikolt réz fogantyúk a sütő hőfokmérő órája, vagy a népiesebb gázrózsa és a kürtős elszívó. A hűtőszekrényt beépítik mivel hűtőszekrény ebben a stílusban nehéz választani.

Minimál konyhák

minimál konyhabútor

minimál konyhabútor

Napjainkban egyre jobban terjed, egy új irányvonal a konyhabútorgyártásban a minimál. Ez a stílus, megosztja az embereket, vagy nagyon tetszik vagy egyáltalán nem. Minimál, konyhabútor szépségét sokan vitatják, viszont a fiatalok körében nagy népszerűségnek örvend.

A minimál konyhabútor jellemzői a díszítésmentesség, a teljesen puritán formavilág. Konyhákra jellemzők a sima, letisztult egyszerű felületek. Fő szempont a praktikum, amely mentes minden zsúfoltságtól. Minimál konyhák sokszor egy színre festve, esetleg úgynevezett furnérozott ajtófrontok felhasználásával, alumínium keretes ajtókkal készülhetnek. Jellemzőek a homogén színek, a furnérozott verzióknál egzotikus fafajokat – például zebrano, wenge, teak, makassar – alkalmazunk. Sima felületek a védjegyei ennek a stílusnak fényes felületek, üveg, nemesacél és alumínium. Az ajtófrontot vízszintes szálirányú bútorlap, fényes laminált vagy fényes festett felület jellemzi. Kevés a bútornál a nyitott elem, inkább lebegő polc díszíti melynek anyagvastagsága 3-4 cm. Felfogatása rejtett nem látszik.

A konyhai gépek beépíthetőek inox, fekete vagy fehér színűek. A fa erezetes bútortest vízszintes szálirányú. Látszó részeknél vastagabb masszívabb élek. Sötét korpuszhoz (szekrénytesthez) világos és nagyon fényes ajtófront illik. Látványos hatások egy világos és sötét szín kontrasztjával. A bútorba illeszkedő világítás, és a vastagított munkalap 4-6 cm, valamint a mély (fémoldalas) fiókok, egyenes és hosszú szögletes alumínium fogantyúk vagy fogantyú nélküli (rejtett nyomó-nyíló szerkezet) teszik tökéletessé az összhatást. Lábazata lehet szintén alumíniumborítású. A fali hidegburkolat helyett alkalmazható a bútor anyagából – bútorlap vagy munkalap – készült hátfal is, illetve festett lacobel üveg burkolat, mely igen fényes összhatást kelt.

Hagyományos stílusú konyhabútor

hagyományos konyhabútor

hagyományos konyhabútor

Széles színválasztékkal párosítható. Az ajtófrontok általában marásmintával rendelkeznek, anyagát tekintve tömör fa, vagy MDF fóliás ajtófront a jellemző. Meghatározó a konyhabútor tetején kialakított korona, és az alsó fénycsőtakaró. A hagyományos konyhák családias jelleget kölcsönöznek a helységnek.

Eklektikus konyha

eklektikus konyhabútor

eklektikus konyhabútor

Az eklektika különféle korok, stílusok, irányzatok jegyeit vegyesen alkalmazó, önálló elemeket alig tartalmazó irányzat. Az eklektikus konyhastílus ötvözi a modern és hagyományos elemeket. Jellemző a régi és új harmonikus párosítása. Bővelkedik a különbözőstílusok és anyagok mesteri kombinációiban. Nincs egyértelműen jellemző színe, a színskála bármely árnyalatával ízlésesen alakítható. Ez a stílus kialakítható úgy is, hogy a modern konyhába becsempészünk régebbi korok stílusára jellemző tárgyakat.

High-tech konyhabútorok

high-tech konyhabútor

high-tech konyhabútor

A fiatalok körében népszerű high-tech stílust a funkcionalitás jellemzi. Az anyagok felhasználása rideg, steril környezetet teremt, főleg rozsdamentes acél és üveg felületek alkotják az ilyen konyhát, a természetesség mellőzésével. Merész és élénk színek, egyenes vonalvezetésű, letisztult felületek jellemzők a bútorokra: a fehér, piros, kék mellett a zöld üdeséget, a narancs napfényt varázsol a konyhába.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Belépés
Belépés
Korábbi bejegyzések
Top letöltések
Top letöltések