• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
Amit tudni akarsz a beépített tolóajtós gardróbszekrény készítéséről
 

Ebben a bejegyzésben a furnérozást megelőző árkalkulációról írok néhány gondolatot!

furnér

Igényes bútor egyik alapanyaga a furnérozott faforgácslap. Ami azt illeti, elég költséges beruházást igényel, ha ezt a feladatot saját műhelyedben szeretnéd elvégezni. Lapszabászatok széles körben árulnak furnérozott bútorlapot ezért meggondolandó mi az, amit mégis a műhelyben nem is kevés önköltséggel végzel el.

Egyedi bútorgyártásban nagy segítséget jelent a technológia és a gépek megléte, például modern bútoroknál ahol az anyagvastagság már nem a megszokott 18-19 mm illetve a belső ajtók gyártásánál meglátásom szerint elengedhetetlen. Ha mégis abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy rendelkezel ezekkel a gépekkel valószínűleg gondoltál már arra, hogy ne csak saját munkáidhoz használd, hanem kapcsolati köröd bérfurnérozásait is elvégezd. A furnérozott termékek gyártásának folyamatát minden bizonnyal te ismered legjobban ezért ezt nem is szeretném taglalni.

***

Amiért mégis billentyűt ragadtam az az árkalkulációs része.

Mivel nem találtam erre megfelelő programot úgy gondoltam elkészítem Excelben. Az Excel az a program amit mindig szívesen használok, mellesleg szinte minden felhasználó gépén fent van.

Néhány szó az Excel sablon használatáról…

A sablonba épített rendelkezésre álló napok ellenőrzése után, használhatóvá válik a táblázat és a sablon hozzáfér az adatokhoz.

Egy előre felvitt aktuális adatbázisból legördülő menüvel választhatod ki az “A” és “B” oldali furnér típusát és ezzel egyidejűleg az árát. A beállítás után ugyanezzel a módszerrel a hordozó anyagot. A legördülő menüben első helyen szerepel egy olyan pont ahol saját magad is fel tudsz vinni egyedi furnér és hordozó anyagot és árakat az adatbázisba, ha nem találnál megfelelőt.

Ha ezzel elkészültél, beállíthatod a kontakt csiszolás, teríték készítés, ragasztás, körbevágás, élzárás árait illetve megadhatod százalékban a furnérozási és mag anyag szabászati veszteségedet. Beállíthatod az éppen aktuális Áfa-t. A program külön levonja, ha ügyfeled hozza a furnért vagy akár a hordozóanyagot. Ilyenkor csak munkadíjat számol az adott négyzetméterhez.

Ha ezzel is kész vagy már csak a lap méreteinek és darabszámainak beírása vár rád. Egy kattintással az aktuális paraméterek belekerülnek egy beviteli lapra. Ha az ügyfeled nevét beírtad a szükséges mezőbe ezt a lapon is látni fogod. Minden új bevitel más beállításokkal történhet. Az adatlap ebben a formában tárolja. A végösszeg és a négyzetméter folyamatosan nyomon követhető.

Excel biztonsági riasztás

A furnér számoló sablon kizárólag Windows operációs rendszeren lett eddig tesztelve! Excel 2007 vagy ennél nagyobb verzióval működik. Régebbi változatokban jelentős funkcióveszteséget eredményez, és nem működik megfelelően. OpenOffice vagy egyéb táblázatkezelő alkalmazásokon nem fut. Az applikációk követése vagy megfeleltetése nem is volt cél. Az egyenletek megoldásáért makró felel így ennek letiltása esetén a táblázat nem működik.

 


 

 


Update: 2016-10-30

Ami a felújított programba került:

 • átláthatóbb felület
 • árbeállítások újragondolása
 • élzárás típusainak választhatósága
 • részletes árkalkuláció készítése minden darabról
 • 100 furnérfaj és ezek árainak alkalmazhatósága (nem tesztverzióban)
 • programba épített rendelkezésre állási idő (ami nem jár le egy évig, tesztverzión kívül)
 • A letölthető Excel fájl időkorlátja 2016.12.31-én jár le. Ha ez a dátum már elmúlt amikor a posztot olvasod, akkor a fájl nem fog működni.

Szeretnéd használni a sablont korlátlanul?

A sablonfájl egy előre meghatározott ideig önmagában képes a kalkulációhoz, egy darab általad felvitt anyaggal. Ha valóban a teljesítményre törekszel és nem akarsz anyaglista és idő korlátokat vedd fel velem a kapcsolatot!

 


A letöltés díjtalan!
A letöltés megkezdésével elfogadod, az adatvédelmi tájékoztatóban összefoglalt, letöltésekkel kapcsolatos szabályokat.
Ha hasznosnak találtad a fájlokat, szívesen veszem támogatásodat, egy általad választott összeggel!
Köszönöm!  


paypal-donate

 

Faforgácslap furnérozás avagy, “mielőtt a munka oroszlán részét elvégeznéd”… bejegyzéshez 5 hozzászólás

 • avatar

  Hali
  Nekem nagy segítség lenne a program ha kipróbálhatnám a furnér számoló és a bútor méretezés programokat

  gabi9107@citromail.hu

  Előre is köszönöm

 • avatar

  Tisztelt gardrobtrend!

  Szeretném kipróbálni az Excel táblát, de nem találtam sehol, ahol le tudnám tölteni! :S Kérnék egy kis segítséget! Gratulálok az oldalhoz! Nagyszerű!

  • avatar

   Kedves érdeklődő (robicarlos85)!
   A kérdésedre a választ a megadott címre küldtem!
   A honlapon nem találsz jelenleg letölthető verziót, de rajta vagyok az ügyön.
   Örülök, ha tetszik a blog, nézz vissza máskor is!

 • avatar

  Egész jó post. Bár nem vagyok asztalos, egész hasznosnak tűnik a program.
  Ami kicsit zavart (de lehet, hogy ez csak az én hibám) az a sok ráközelítés és hogy nem mindenhol van felirat így nekem nem mindenhol egyértelmű, hogy mi mire jó.
  Egyébként érdekesek a postok, csak így tovább!

  • avatar

   Kedves Gábor!
   Örülök minden építő jellegű észrevételnek. A pozitívumok jól esnek, a negatívumokból tanulok.
   Valóban lehetett volna még a videón dolgozni egy kicsit és ígérem ezt meg is teszem. A ráközelítéssel szerettem volna nyomatékot adni a részleteknek.
   Ha időd engedi, nézz vissza máskor is!
   Igyekszem a blogra asztalos és megrendelő szemszögéből is érdekes tartalmat írni. (Bízom abban, hogy ezt más is így látja!)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Belépés
Belépés
Korábbi bejegyzések
Top letöltések
Top letöltések