• Facebook
  • Twitter
  • YouTube
Amit tudni akarsz a beépített tolóajtós gardróbszekrény készítéséről
 

Több lakásfelújítást éltem túl, és cérna idegeim kötéllé edződtek.

A mai bejegyzésem azoknak az olvasóknak szól, akik elég elhivatottságot éreznek magukban arra, hogy némi szabadidő feláldozásával egy jól használható és esztétikus beépített szekrényt készítsenek maguknak.

Sajnos tapasztalataim azt mutatják, hogy mire az ember a lakásfelújítás végére ér, elfogy a pénze, ilyenkor jön a nagy ötlet, megcsinálom magam. Néhány tanáccsal segítenék neked, hogy pénzed és energiád eredménye minőségi munka legyen!

***

A tolóajtós beépített szekrény napjain közkedvelt bútorai közzé tartozik

szoba alapterületeLegtöbb használati tárgyunkat, ruháinkat nyeli el. A belső rész kialakítását már valószínűleg elképzelted, polcok, akasztós rész esetleg néhány fiók. De kezdjük inkább az elején.

Adottak a méretek, szélesség, magasság, mélység. A szélességi méretünkből hamar kiderül, hogy hány részre is tudjuk elosztani szekrényünket.
Példaként egy olyan szekrény készítéséről írok, amely egy 2200 mm széles és 700 mm alapterületre tervezek. A szekrényt kettő tolóajtó és egy végzáró polccal képzelem el.

A tolóajtó darabszámainak meghatározása már az első lépéseknél fontos!

Ugyanis a belső részek elosztása is ennyi részből áll majd! Amit már ismerünk, hogy szükségünk van egy vég záró sarokpolcra és egy ütközőlécre, hogy a tolóajtó-e két alkatrész között guruljon. Persze beszerelve nem ebben a sorrendben történik majd.

 

 

Végzáró polc és az ütköző léc közötti távolság.A rajzon is jól látszik a polc és az ütköző léc közötti távolság, nos, ebben az intervallumban oszthatjuk el a még rendelkezésünkre álló helyet kétfelé úgy, hogy az a rész ahová a fiókot szeretnénk egy ajtó összetakarással kisebb legyen!

Erre azért van szükség, mert a tolóajtók átfedéssel zárnak. Az átfedés a fogantyúprofil szélességével egyezik meg. Ha két egyforma szélességű szekrénytest (korpusz) kerülne, a még szabadon lévő helyre a fiók nem gurulna ki a helyéről.

 

A szekrény részleges magasságban beépített kivitelű. Amely azt jelenti, hogy 2100 mm magasságig ér a teteje, így felül lesz egy egyben pakolható 550 mm magasságú részünk (ha a fal magasságunk 2650 mm) dobozok, bőröndök egyéb nagyobb terjedelmű dolgok pakolásához. A tolóajtó sínt a földhöz és a plafonhoz rögzítjük. A szekrény testhez nincs rögzítve.

Amennyiben sikerült megállapítani a szekrény és az ajtók szélességét úgy el is helyezzük ezt a rajzunkon. A fiókos részt abból a megfontolásból helyeztem baloldalra, hogy az ablak alatti fűtőtesttől is akadálymentesen mozogjon.

Ha a tolóajtót eltoljuk, akkor teljes terjedelmében látnunk kell a fiókos elemet szélességben. Fontos ezt tervezéskor belekalkulálni a szekrény méretek megállapításánál.

Célszerű még körülbelül 20 mm rátartással számolni, mivel az ajtók beállítása függőlegesen az ütköző lécekhez tolva párhuzamosan történik. Ha a padló és a fal nem 90°-ot zár be az ajtó billenését egy kis csavar segítségével állíthatjuk. Ha nem számolunk ezzel az állítási lehetőséggel, előfordulhat, hogy a fiók kihúzásakor beleakad a tolóajtóba. Ha a beépített szekrénybe ruhaliftet szeretnénk vagy egyéb olyan szerelvény, amely elhagyja a szekrénytestet működés közben, ugyan így kell eljárnunk.

Belső rész kialakítása

Csak mellékesen jegyzem meg a ruhalift nem részleges magasságú szekrénybe való. A ruhaliftet célszerű a lehető legmagasabb pontra szerelni (normál belmagasság esetén) így rengeteg helyet nyerve a vállfás ruhák alatt.

Az “alap” tolóajtókat rövid idő alatt összeszerelheted. Betétként rengeteg anyag variációja lehetséges többek között bútorlap, rattan, bőr, különböző szövetek, üvegek, tapéta, perforált és perfetti lemezek, nád és bambusz szövetek akár ezek együttes variációi!

A kész tolóajtós szekrény

A folytatásban az anyag és a szükséges szerelvények listáját, tervrajzokat teszem közzé, illetve adok néhány instrukciót a bútordarabok össze és beszereléséről illetve a fiókok elkészítéséről. Ezeknek a dokumentumoknak a birtokában eldöntheted, hogy érzel-e elég erőt és elhívatást a megvalósításhoz. Folytatáshoz kattints ide!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Belépés
Belépés
Korábbi bejegyzések
Top letöltések
Top letöltések