• Facebook
  • Twitter
  • YouTube
Amit tudni akarsz a beépített tolóajtós gardróbszekrény készítéséről
 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy idő és ambíció hiányában már régen írtam a blogra.

(szakmai bejegyzés következik)

Viszont most kárpótlásul, egy nem túl régi feladat megoldását tárom az olvasó elé, bízom benne hasznosan.

A feladat a következő volt. Készítsünk polcokat, s mivel eszméletlen mennyiségről beszélünk és a méretei is különbözőek ezért ismét segítségemre volt a jól bevált Excel táblázatkezelő.

***

könyvespolc tervrajz

Csak mellékesen említem meg, hogy extra méretekről beszélünk ezért is rajzoltam az ajtót a polc, mellé mert így jobban érzékelhetőek a méretek. Fontos volt úgy létrehozni, a táblázatot, hogy a megadott paraméterek dinamikusak, könnyen megváltoztathatóak legyenek. – Olvastam egy nagyon jó könyvet Steve Krug, Ne törd a fejem címűt, amit igazából webes területre írt – megfogott benne a felhasználóbarát weboldal készítése, nos, ezt csak azért említem meg, mert táblázatot is a felhasználó szemszögéből illik készíteni.

Milyen paraméterek szükségesek a polcokhoz?

Aki készített már bútort azt tudja, hogy ilyenkor mik azok a méretek, amire elengedhetetlenül szüksége van. Így hát meg kell adni a polc magasságát, szélességét, mélységét illetve darabszámát.

könyvespolc elölnézeti tervrajz

Az anyag vastagságot (a bútorlap vastagsága jelen esetben 26mm tölgy furnérozott) és a lábazat magasságát. Mivel előre nem lehet tudni, hogy hány darab függőleges válaszfal lesz a szekrényben illetve hány sor polc ezeknek az értékeknek is rugalmasaknak kell lenniük. A hátfal kiszámolása sem egy egyszerű feladat mivel a szekrény szélessége a felhasználó által beírt adatból előre nem tudható és három részre osztott szekrénynél kétféle méretről beszélünk, úgy a táblázatnak külön kell kezelnie a két szélső és köztes hátfal szélességi méreteket, figyelembe véve az osztásokat is. Célszerű, ha a függőleges válaszfalak szélességi mérete is könnyen változtatható mivel a hátfal vastagságát és a polc élére kerülő él lécet is le kell vonni. A polcok szélességi méretei is ebből a célból változtathatóak.

Milyen szempontokat kell még figyelembe venni, hiszen már ez is bőven sok?

Mivel már említettem a hátfal elosztásának szempontjait és a falcolásról még nem szóltam ezért ennek külön szentelek néhány sort. Műhelyekben már bevált szokás hátfal helyének a falcolása és méretei is rutinná váltak, gondoltam könnyebbség, ha a hátfal függőleges és vízszintes méretei is módosíthatóak a külmérethez képest.

Mi jöhet még ezek után?

könyvespolc tervrajz

A kalkulált méretek gombnyomásra szabászati listára kerülnek külön a hátfal és a bútorlap elrendezés szempontjából, illetve jól jön a négyzetméter, élzáró anyag, felületkezelésre váró lapok mennyiségének ismerete is. Az átvitt adatok a szabászati lapon külön sorszámmal vannak ellátva a korpuszok könnyebb beazonosíthatósága érdekében. Bár a táblázat kimondottan erre a feladatra készült jól jöhet hasonló rutin megoldására. Ha szeretnéd használni, esetleg kíváncsi vagy rá, vagy saját ötleteidet akarod hozzátenni, letöltheted. Az űrlap kitöltése után válaszlevélben megkapod a linket, a táblázat letöltése kötelezettség és díjmentes. Saját felelősségedre használd élesben, munkáidhoz! Csak a  zöld cellák értékeit változtasd meg. Célszerű tesztelni.


 A végeredményről nézd meg a galériát

Update: 2016-10-01

Újra visszakerült a posztban szóban forgó Excel fájl.

A letöltés díjtalan!
A letöltés megkezdésével elfogadod, az adatvédelmi tájékoztatóban összefoglalt, letöltésekkel kapcsolatos szabályokat.
Ha hasznosnak találtad a fájlokat, szívesen veszem támogatásodat, egy általad választott összeggel!
Köszönöm!  


paypal-donate

 

Könyvespolc méretezései Excelben bejegyzéshez 6 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Belépés
Belépés
Korábbi bejegyzések
Top letöltések
Top letöltések