• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
Amit tudni akarsz a beépített tolóajtós gardróbszekrény készítéséről
 

Ha nem csak egy hasra ütött árajánlatról beszélünk és a levél legépelése is beleszámít ebbe az időbe, a tíz perc nem is sok…

Amikor elhatároztam, hogy készítek egy olyan Excel, árajánlat készítő sablont, ami tíz perc alatt összeszámolja a beépített szekrényhez szükséges kellékeket és az árajánlatot is a kezembe tudom fogni, még nem gondoltam volna, hogy több mint egy egész hónapot töltök el ezzel beleértve a hétvégéket és az éjszakák nagy részét is!

A koncepcióm az volt, hogy egy Excelhez nem értő bútorkészítő is ugyanennyi idő alatt készítse el azt az árajánlatot, amitől később várja a nagy “lé megtestesülését”:-) vagy csak, mint egyszerű felhasználó, álmai bútorának az árát  tudja kiszámolni anélkül, hogy ezernyi honlapot kelljen átnéznie mi és mennyibe kerül. Egyáltalán mi szükséges hozzá. A gyorsaságra és egyszerűségre törekedve úgy néz, ki hamarosan a végére érek – és már teljes éjszakát aludhatok végig.

***

Az egyedi bútor készítésével foglalkozók hátránya…

Gardrób számoló Excel sablon

Nem egy bizonyos árukészletet kell a polcról eladni, hanem rengeteg segédanyagot felhasználva, a legmegfelelőbb eladási árat kalkulálni. Nem elég, ha az ár versenyképes az is fontos, hogy mikorra juttatjuk azt el ügyfeleinkhez, na és milyen formában. A gardrób árajánlat készítő sablonnal a könnyen kezelhetőséget és a gyorsaságot előtérbe helyezve, egy okos kis “programocska” született. A működéséről hamarosan felkerül egy You Tube videó is addig ízelítőül találsz néhány képernyő fotót. Előnye a többi “nagy” programokhoz képest a költség megtakarításban rejlik. Hátránya a kizárólagos Excel felület, (persze, ha ez valakinek is hátrányt jelent) amit persze a makrók engedélyezése után már el is felejthetünk és gyakorlatilag egy weblap jut az eszünkbe. Mindezt az Excel magától elvégzi az átláthatóságot szem előtt tartva, de kérésedre bármikor visszarendezi.

A főbb funkciókról néhány szót

Gardrób számoló Excel sablonMár a kezdetekkor gondoltam arra, hogy olyan felületet, kérdés sorozatot, és érthető válasz lehetőségeket tárjon a felhasználó elé  – aki ha nem szakmabeli is – könnyedén elboldoguljon vele. Tehát az első lépés a felhasználói adatok bekérése, ezek az adatok fognak szerepelni az árajánlat fejlécében illetve az email is ide fog érkezni, persze amennyiben ez az admin felületen is engedélyezve van. Már az elején tisztázásra kerül a bútor szállítási helye, telephely és  beszerelés viszonylatában a távolság, amelynél megadható a szállítási Ft,-/Km, és az is, hogy ez csak oda vagy vissza is értendő. Bútor helyének a főbb falméretei (a korpusz katalógus miatt egyelőre csak egyenes alapterületű gardróbokra értendő). Ha mindezekkel megvagyunk, jöhetnek a szekrény belső részeit érintő kérdések.

Szekrény belső, szerelvények, fióktípusok

Gardrób számoló Excel sablonA szekrény belsőnek négyféle árkategóriát állíthatunk be az admin felületen, amelyet a kijelző a felhasználó elé is tár. A később kiválasztott korpuszokat így más és más árral szorozza a táblázat. Jól jöhet ez különböző bútorlap gyártók termékeinek esetében. Ezt követi az élzárást és hátfalat érintő kérdések, ugyanezzel a szisztémával. A szerelvények kiválasztása sem bonyolult feladat. Csakúgy mintha egy web shopban vásárolnánk, egyszerűen a “kosárba” pakolhatjuk azokat a szerelvényeket, amelyeket szeretnénk az árkalkulációban is szerepeltetni.

Gardrób számoló Excel sablon

Az utolsó belső részt érintő kérdés a fiókok minőségére tér ki. Kiemelt jelentősége van egy árajánlatban mivel ezek a vasalatok széles árskálán mozognak az egyszerűtől a prémiumig. (Példának a BLUM termékeit emelném, ki melynek választásakor a program ehhez külön gratulál)

A bonyodalmak elkerülése érdekében három fióktípust választottam a program használatához. Különböző szempontokat figyelembe véve bármelyik beépíthető egy szekrénybe. A szempontok között szerepel az árbarát, súly és az élettartam.

Gardrób számoló Excel sablon

Minden típusról teszek említést, így túlzott töprengést nem okoz a kiválasztás. Itt szintén megjelennek az árak, aminek a beállítására az admin felületen van lehetőség. Elérkeztünk a szekrénybelsőkhöz. Az előzőleg bekért adatok alapján már körvonalazódtak a fontosabb tényezők. A belső részt előre tervezett katalógusból lehet kiválasztani (jelenleg 15 féle szekrénytípust tartalmaz, ami később persze bővülni fog) amely alkalmazkodik az eddig bekért tulajdonságokhoz.

Gardrób számoló Excel sablonA kiválasztás csakúgy, mint előzőleg a “web shopos” módszerrel történik. Fontos tudni, hogy a szélességi méretet figyelembe veszi a program a korpuszoknál és ezt folyamatosan közli. Így könnyen eldönthető, hogy hány fele legyen osztva a belső rész. Ezzel egyenesen arányos a tolóajtók darabszáma. A szerelvényeket külön és akár a korpuszokkal együtt is ki lehet választani, -egy utólagos döntésem eredményeként- így könnyen módosíthatóak. Az utóbbinál a korpusz választásakor, megkérdezi a program, hogy adja-e a kellékanyag listához a hozzá tartozó segédanyagokat.

Tolóajtó kétféle csoportban

Gardrób számoló Excel sablonA tolóajtók egyik választási lehetősége az előre beállított négyzetméteres katalógus. Beállítható az ajtó ára külön vasalat és munkadíj lebontásban. Nincs komplikáció, az ajtó kinézete előre eldöntött és kategóriába rendezhető. (képek feltöltésére is van lehetőség a program csakúgy, mint a többi kiválasztásnál katalógusból dolgozik) Ez a legegyszerűbb kiválasztás, és csak annyi tolóajtó választható amennyi a korpusz. Minden fontos adat kijelzésre kerül, mint pl.: az ajtók választható darabszáma az egység és a teljes projekt tolóajtók ára.

Mi a helyzet az egyedi ajtókkal?

Gardrób számoló Excel sablonAz egyedi ajtók jelenleg kettő opcióban számolhatóak vízszintes vagy függőleges osztással. A betétek anyaga külön-külön betétenként kiválasztható, mi több az admin felületen megnevezhető és beárazható.

A felhasználó határozhatja meg a betétek méretét, a program ennek megfelelően számolja a m2 árakat.

Így egyedi ajtó tervezhető. A főbb méreteket a program előre korlátozza! Lehetőség van így, akár hullám mintás ajtók tervezésére és kalkulálására is.

Kell ennél több? Persze nehogy most hagyd abba..

Gardrób számoló Excel sablonAkkor a sokat emlegetett admin felületről néhány gondolat! Mivel a program, script, sablony, tamálmány 🙂 vagy minek nevezzelek 90%-ban testre szabható úgy gondolom elég sok, a témával foglalkozó vállalkozás számára jelenthet költségkímélő megoldást. Fontos tudni, hogy egy Excel sablon nem vetekszik egy kb.: 500.000,- Ft,-ba kerülő professzionális programmal. Vannak modulokból épülő “olcsóbb” megoldások is kb. 100.000,- Ft,- os kategóriákban, de az én elvem a mindent vagy semmit. Szóval mivel a semmi is egy valami így marad az Excel. Remélem érted?

Gardrób számoló Excel sablonAz admin felületen tudod legenerálni a PDF dokumentumot, hát persze, hogy az árajánlatot. Majd elfelejtettem. Aki nem tud belépni az admin felületre az is lát egy összesítőt a végeredményről. (Erről alább még  említést teszek!)

Szóval az admin felületen adhatod meg  az ügyfeled email címét fűzhetsz hozzá mondanivalót is “miért vagy te a legfainabb mester” illetve aláírásként a céged nevét is elküldheted, hogy a megrendelő a huszadik árajánlat közül is tudja, igen Te vagy az. 🙂 Az összes fontos kérdést itt teheted, fel illetve itt határozhatod meg az áraidat is. Neked mi és mennyibe kerül.

Gardrób számoló Excel sablon

Beállíthatod az egyéb opciókat. Például a megrendelési feltételek megjelenjenek-e az ajánlatban illetve azt, hogy mi legyen a szövege. Telephelyed címét, a kivitelezési időt, elérhetőségeidet. Az ajánlatba fűzheted egyéb mondanivalódat is. Az árajánlat egy hivatalos, anyag ár és munkadíj, szállítási költségbontásban történik, Ez így korrekt. Az összeg betűvel is kiírva akár egy számlázó programban.

Akkor az árajánlatról…

 Gardrób számoló Excel sablonAz árajánlat készítése kettőféle módon történik. A gyors és mindenki számára elérhető, amikor az -úgymond kattintások- végén egy kijelzőn megjelenik a legenerált  összesítés az eddig rögzített adatok alapján. Ez az árkalkuláció inkább tájékoztató jellegű de az admin felületen beállított értékek alapján pontos összeget eredményez. A másik amikor a program készít egy úgymond hivatalos árajánlatot. Ez az árajánlat tovább küldhető emailben, amit az Excel maga végez engedélyed esetén. Magáról a .PDF dokumentumról már nem rakok ki képernyő fotót, szerintem Te is találkozol ilyenekkel nap mint nap.

Mikor nem ajánlom neked?

Gardrób számoló Excel sablonNem ajánlom neked, ha már kifizettél ennél jóval drágább programot, és használni is megtanultad. Ha van felesleges félmilliód (mellékesen azért megjegyezve, nem hiába) vagy, ha a spirálfüzet még bőven megteszi. Ha nem vettél még számítógépet és ezeket a sorokat sem olvasod 🙂 esetleg ettől várod az özön munkát vagy a szekrény elkészítését.

Valami kis apróságról még nem beszéltem

Kádár MikiAhogy már korábban is említettem, nem vagyok azért túl jó fej. 🙂 A táblázat számolja a megnyitást. (Ettől lesz igazából árbarát.) A megnyitás alatt a projekt kiszámolását értem ami egy alkalom. Egy projekt a kezdetektől kiszámolja egy gardrób árát és elkészíti annak árajánlatát. Az árak? Arról még korai lenne beszélni, (alul találsz egy űrlapot a feliratkozáshoz, amennyiben későbbiekben érdekelne) itt jegyezném meg, hogy egy irodába ültetett munkatársad két órára kifizetett összes költségének töredéke, ha az árkalkuláció elkészítéséhez szükséges időt veszem alapul. Ez  lesz neked az igazi haszon! Na és a munkatárs? Neki inkább a marketing marad a kapcsolattartás na és az eladás.

A témába nem vágó apróságra kérlek! A blog jobb oldalán van egy Facebook doboz a tetején egy “tetszik” gombbal, szóval örülnék, ha csatlakoznál!

Ezt a programot nem lehet letölteni!

Nézd meg a videót!

Nézd meg a 2. részt is!

Hogyan készíts beépített szekrény árajánlatot tíz perc alatt? bejegyzéshez 5 hozzászólás

 • avatar

  üdvözlöm
  szeretnék érdeklődni hogy ezt a gardróbtervező programot hogyan lehet letölteni?

  üdv alti

  • avatar

   Kedves Alti!

   Az Excel sablon sajnos továbbra sem elérhető.
   (Új korpuszok rögzítéséhez még mindig én kellek, így nem láttam értelmét ezerféle felhasználónak lemásolni és külön – külön személyre szabni)
   Korábban viszont megírtam ugyanazt online felületre.
   Ez nem bír ugyanannyi beállítással, az admin oldala sem készült el még a mai napig, viszont egy díjtalan regisztrációért cserébe kipróbálhatod.
   Ez demóként működik. Az oldalon találsz videót a működésről. Csekkold le.
   http://www.gardrobtrend.hu/blog/affiliate/gardrobszekreny/

 • avatar

  Kedves Miki,

  Ez a program elérhető lesz?
  Vagy már az, csak nem találom?
  Üdv. Laci

  • avatar

   Szia Laci!

   Hogy itt se maradj válasz nélkül röviden:
   Az ember kitalál egy “jó” dolgot (létrehozza) azután annyi követ görgetnek elé, hogy a végén elfárad.
   Mint ahogyan láthatod a videón, ez egy működő program, meg momentán csak egy szép blogbejegyzés és ennyi. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Belépés
Belépés
Korábbi bejegyzések
Top letöltések
Top letöltések