• Facebook
  • Twitter
  • YouTube
Amit tudni akarsz a beépített tolóajtós gardróbszekrény készítéséről
 

Tudtad, hogy gardróbot többféle módon is lehet építeni!

Bemutatok neked három olyan megoldást, ami nagyban befolyásolhatja ugyanannak a bútornak az árát.

Korábban már taglaltam a belső rész elrendezését és az ezt érintő anyagi vonzatát is. Egy beépített szekrényt nem mindegy mennyire zsúfolunk tele szerelvényekkel. Csak akasztórúd található benne, vagy rengeteg polc, fiók gazdagítja, illetve mindenféle modern trendi kütyüvel, spékeljük meg. A mai gondolataim mégis inkább a bútor szerkezetére tér ki és csak közvetetten kapcsolódnak az árakhoz. Inkább a technikai kivitelezéshez áll közelebb, ami persze befolyásolja az árakat is később.

***

Három fontosabb kivitelezési formára térnék ki, amiből létezik persze biztos több is.

Fa vázszerkezetű gardrób

Létra szerkezetű beépített szekrény vázA panellakásokban elterjedt régebbi építési forma. Előnye talán a nagy mennyiségben szerelt, gyors, előre gyártott vázszerkezet kivitelezése és ennek beépítése volt sok egyforma helyre, amiben polcokat és akasztó rudakat szereltek. A polcok és látszó részek borításának lécbetétes vagy papír rács betétes lapokat használtak. Felületüket festették vagy már eleve laminált bevonattal készítették. A vázszerkezet megmunkálása során keletkezett hulladékot a laptermékek gyártásánál használták fel. A frontfelületei nyíló ajtók voltak, amelyet hajlított lemezpánttal csavaroztak a fa vázszerkezetre. Napjainkban többnyire spájz polcozása során találkoztam ilyen megoldással. Volt már itt a blogon is kérdés, hogy ajánlom-e ezt a technológiát. Véleményem szerint, a gardróbépítéshez létezik gyorsabb, esztétikusabb megoldás is. Az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen szerszámozottság áll a rendelkezésünkre illetve mennyi időt szánunk a bútor kivitelezéséhez. Mint tudjuk az idő pénz!

Kapcsolódó fotók:

Létra szerkezetű beépített szekrény vázPapírrács betétes bútorlap


Bútorlapokból sorolt gardrób

Sorolt gardrób beépítésNapjainkban használt gardrób szekrényépítési szisztéma. Bevallom, személy szerint nekem nem jön be, de ugye ez most kit érdekel? 🙂 Lényege, hogy a fő függőleges lapokat a beépítés helyszínén “állva” szerelik, sorolják egymás mellé, illetve polcokkal toldva. A függőleges lapokat belső műanyag sarokrögzítőkkel kapcsolják egymáshoz. És most jön a lényeg! Az oldalfalakat így nem kell duplázni. Gyakorlatilag, mint a LEGO bármilyen hosszban lehet folytatni. A szélességnek a bútorlap hossza szabhat határt. Célszerű olyan helyeken alkalmazni, ahova egy kész bútort nem lehetne eleve egyben bevinni, tetőtér, szűkebb gardrób szobák. Költségcsökkentés szempontjából előnyös a már említett dupla oldalfalak kihagyása miatt. Hátrányaként említhetem meg, hogy az így szerelt beépített szekrényt nem, vagy csak nagyon nehezen lehet hátfalazni. (már amennyiben ez szempont) Több rögzítési pontot is igényel. Az összes oldalt, polcot 4*20 csavar rögzít. (talán ez elgondolkodtató) a sok műanyag látszó belső rögzítő miatt unszimpatikus. A fiókos részeket célszerű modulként (már kész korpuszként) előre legyártani és szereléskor a válaszfalak közzé tolni.

Kapcsolódó fotók:

Sarokmerevítő


Modulokból épített gardrób

Modul szekrény belső

A modulokból épített gardrób számomra a legelőnyösebb szerelési forma. A gardrób árkalkulációs Excel sablont is erre a szisztémára alapoztam. Kezdem gyorsan a hátrányával, amiből túl sok nem jut az eszembe. Elemenként duplázódik az oldalfal, viszont nincs kizárva tervezéskor, hogy két keskenyebb elem akár egybe építve készüljön. A szélesség tervezése előtt célszerű jól átgondolni mi-mindent szeretnénk elhelyezni a szekrényben, mert a kész korpuszt nehezebb már átalakítani. Nem szükséges korpuszként a helyszínre szállítani, azaz lapokban is mozgatható. Viszont, ha van elég hely, gyors lesz a beszerelés. Könnyen hátfalazható. A duplázott oldalfalak és a hátfal miatt stabilabb kivitelű. Szélességtől függően elég két-három ponton kirögzíteni. Magasságban több szekrénytest is egymásra helyezhető, így jól kihasználható a belső tér. A magasságból éppen csak annyival kell kisebbre készíteni, hogy az szemből betolható legyen. Bármilyen elrendezésű lehet a belső része. Már tervezéskor vedd figyelembe a beépített szekrénybe szerelendő kiegészítőket és ennek megfelelően alakítsd ki a szélességi méreteket. Például egy három tolóajtóval rendelkező szekrényt, ami belül három részre van osztva és olyan szerelvényeket tartalmaz, ami elhagyja a szekrény belsejét – mint akár a fiók – sohasem három egyforma szélességi méretre osztunk ki, mert az ajtó eltolása után nem működnének a szerelvények.

Kapcsolódó fotók:

Modul korpuszModul korpuszModul korpuszModul korpuszModul korpuszModul korpuszModul korpuszModul korpuszModul korpuszModul korpuszModul korpusz


Összegzésként:

Kádár MikiVéleményem szerint mindhárom opció megállja a helyét a beépített szekrény készítése során. Célszerű figyelembe venni többek között, a szerszámozottságot, a bútor mennyiségét, a munkára fordítandó időt, a hátfal szükségességét, a belső rész részleges vagy teljes beépítését illetve a helyszíni beszerelés lehetőségeit. (És persze még rengeteg mindent) Ha a lehetőségekhez mérten jól választunk, valóban tudunk árat csökkenteni, de mindig a használhatóságot, tartósságot és csak ezután az árat tartsuk szem előtt, mert gardróbszekrényt hosszabb időre tervez az ember!

Ha tetszett ez a bejegyzés, válassz a lentebb lévő színes gombok közül, és nyugodtan kattints rá! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Belépés
Belépés
Korábbi bejegyzések
Top letöltések
Top letöltések