• Facebook
  • Twitter
  • YouTube
Amit tudni akarsz a beépített tolóajtós gardróbszekrény készítéséről
 

Szerintem feltaláltam a Spanyol viaszt, vagy mégsem!?

(szakmai poszt)

Az elmúlt időszakban küldtem az anyaglistát leszabták, összeraktuk, szereltük – hisz ez úgyis csak ennyi – de álljunk meg egy fűrésznyomra.
Elgondolkodtató, hogy a kiszámított anyaghányad, – a végére –  mennyibe is kerül jó Magyar Forintban? Ugye, ha sok, nem kell a bútor, ha kevés meg bukta van.

***

Első teória:

Kiszámolom m2-re az anyaghányadot, felszorzom a szabászati márával ‘oszt csókolom. Ebben az esetben, jó drága lesz a bútorod, de hát szempont az hogy olcsó legyen? Kell a pénz, eddig is kellet de most nagyon. 😀
(Most lehet dobálni kővel, hogy az anyagnak is a műhelybe kell kerülni meg hát van olyan, hogy anyagigazgatási költség stb.) Hidd el tudom mire gondolsz szakemberként.

Második teória:

Megveszek mindent táblásan. Kis munkánál nem reális, nagy munkába belefér. Hátha kell még valami belőle. (eddig még sohasem kellett valami belőle)

Harmadik teória:

Így szüljük meg a bútorod árát!Vegyünk annyit, amennyire szükségünk van a legoptimálisabban. Mennyivel szimpatikusabb ez ugye? Bár itt sok a feltétel, de úgy gondolom ez a legkorrektebb mindenkinek. Van a kapott m2 amit kikalkuláltunk anyaghányadként, nézzük meg milyen lapanyagra van szükségünk. (szín -> gyártó -> méret)  Gyártónként és forgalmazóként is változhat, hogy táblásan – féltáblásan vagy akár m2– re is tudunk vásárolni. Ennek mekkora a táblamérete, illetve milyen jellegű az a munka amire ezt a táblát felosztjuk. Minden munka más. Más a méret például konyhabútor vagy egy beépített szekrény esetében ezért más a hulladék százaléka is.

Merem feltételezni, hogy minden táblán minimum van 10 % hulladék, ha a körbevágást, a fűrésznyomokat és a keletkezett hulladékot veszem alapul. Mindezek és a tábla ár, m2 ár, táblaszabászat ár tudatában ki tudjuk számolni mikor mennyibe kerül az alapanyag.

Hogyan?

Excelben megoldottam, ebben vagyok igazán guru 😀 Itt adatbázisból kerülnek adatok a táblázatba. Az anyagok, színére és gyártójára is lehet keresni ennek feltételekén következik a táblaméret és táblaár. Nem – NEM vagyok jó fej nem lehet letölteni, mert minden lapszabászaton más az ár. Viszont erre az oldalra ellátogatva megértheted a logikát! Nem vagyok PHP programozó, ezt bocsájtsd meg nekem ehhez képest szerintem jó lett!

Végezetül

Nem a jól bevált módszeredet kívánom megváltoztatni, nem a szakmai hozzáértésedet akarom megkérdőjelezni, csak felhívom a figyelmed egy elméletre és egy eszközre! Neked mi erről a véleményed?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Belépés
Belépés
Korábbi bejegyzések
Top letöltések
Top letöltések