• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
Amit tudni akarsz a beépített tolóajtós gardróbszekrény készítéséről
 

Elkészítettem a beépített szekrény belső részét, mi a következő lépés?

Figyelembe vetted a tolóajtók szélességét? Nem? Sebaj, majd a következő bútorodnál.

Nyugodj meg, nincs semmi elrontva, ha nincs fiók, ha nincs ruhalift vagy bármely olyan szerelvény amely elhagyja a szekrény képzeletbeli ajtó vonalát, azaz a belső részt. Ha mégis lenne, akkor most már kezdhetsz aggódni. 😀 Mint mindent, úgy a beépített szekrény is célszerű az elejétől a végéig átgondolni, és csak egy konkrét terv alapján elkezdeni a gyártást.
A következő posztot az élet ihlette, tudod, jobban szeretek konkrét problémáról írni mint egy kreált dologról, mert így legalább van – egy – ember akinek ez megoldás, vagy legalább is érdekli, szóval így történik ez most is. Szerencsére egyszerű a történet, mert gyakorlatilag a válasz email tartalmát kell bemásolnom ide.

Akkor kezdjük az elején.

***

Mit jelent az, hogy tolóajtó átfedés?

tolóajtó átfedéseTolóajtó átfedésekor az ajtó találkozások hosszanti élei nem látszanak, hanem egyik a másik mögé takar, azaz átfed. Az átfedések mérete általában a keretprofil szélessége. Így esztétikus. Tisztázzuk le már így az elején. A tolóajtó, – hacsak nem térelválasztó (helyiséget választ ketté) – Ami egy bútor előtt eltolható, egy kétpályás sínben mozog. Függetlenül attól, hogy kettő, három, négy, vagy öt ajtóról beszélünk. A mellékelt rajzon a bekarikázott piros körben lévő csomópont azt mutatja, hogy, ha a belső részünk három egyforma részre volt elosztva, a bal oldalon fiók már nem lehet, vagy ‘barkácsolni‘ kell. (természetesen akasztó vagy polc esetében ez annyira nem zavaró.)

Bocs, hogy ezt itt jegyzem meg, de fordítva működök mint Te. Nekem a barkácsolás szó negatív üzenet egy nem tervszerűen végrehajtott, többletmunkát jelentő kifejezés, ami nem úgy sikerül mint ahogyan azt az ember szerette volna.

A fiók működéséhez szükséges méret, a példarajzban a két ajtó szélességének az összege. Azaz, ha a két tolóajtó szélességét kivonom a szélességi belméretből, akkor optimális esetben működik a fiók bár ehhez is kell még némi rutin mert, ha pontosan van kiszámolva a méret és a tolóajtót a függőhöz képest kicsit állítani kell megbukott az elmélet. Ha ezt megértetted már jó úton jársz.

Nézzük az egyszerűbb eseteket:

 • Kettő tolóajtónak egy átfedése van. Példa: A kétpályás sínben egy ajtó elöl egy hátul gurul.
 • Három tolóajtónak két átfedése van.
  Példa: A kétpályás sínben bal ajtó hátul jobb ajtó hátul középső ajtó elöl gurul.
 • Négy tolóajtónak két átfedése van.
  Példa: Ugyanaz mint két ajtó esetén csak a tükörképpel. (például középen két nagy tükörrel ez ideális)
  (azt most ne taglaljuk, hogy kívül egy – belül egy és megint kívül egy – belül egy)
  Mivel már ez is összetett ezért fontos a tervezést az ajtó szélességnél és darabszámnál elkezdeni.

Mit jelent az ütközőléc?

Az ütközőléc többnyire egy bútorlapból vágott keskeny alkatrész, amelyet a következő okok miatt használunk.

 • Ennek zár a tolóajtó és nem a falnak
 • Segít kiegyenlíteni a fal egyenetlenségeit
 • A gipsz vagy a hungarocell stukkó miatti problémát áthidalja (ha a tolóajtó a földtől a plafonig ér)
 • Nincs hézag, a bútor a falig ér
 • Esztétikus, befejezett a bútor elölnézete
 • Ütközőlécet duplásítva használni, stílust visz a gardróbba. Lásd: minimal stílus jegyei

ütközőléc és felső sín csomópontAz ajtózáródáshoz két 10 cm széles bútorlap ütközőlécet ragasztok a falra jobb és bal oldalra, neutrális szilikonnal (mert ennek nincsen szaga) úgy, hogy a padló és a mennyezet közzé pontosan bevágom a hosszát, hogy ne feszüljön. Ez készülhet ugyanabból az anyagból amiből a tolóajtó betét is elkészül.
A két hosszúságát a következőképpen – amely szemből látszik 2 mm a hátsó élét pedig 0,4 mm ABS szín azonos élzáróval lezárom. A szilót kb. egymástól 15-20 cm távolságra pöttyökben préselem a bútorlapra. A ragasztáskor nagyon fontos a függő, mindkét irányban! Ezt egy kétméteres vízmértékkel szoktam ellenőrizni. A ragasztáskor a vízmértékkel kicsit ütögetve, préselem a falhoz. Mivel pöttyökben van a sziló az olyan mint amikor a burkoló ragasztja a csempét és szintezi egyik csempét a másikhoz. Ha görbe a fal a pötty vagy jobban szétterül vagy kellően kitart. Ezt hagyom kicsit megragadni.

beépített szekrényA felragasztott bútorlap ütköző közzé vágom le a tolóajtó alsó és felső sín hosszát. (nem baj, ha ez a két méret nem pont egyforma) ennek fog nekizáródni a tolóajtó. A fal és az ütközőléc között keletkezett hézagot festhető akrillal kell szépet kihúzni és azt a következő festéskor lefesteni. Ha a fal a függőtől több mint 8 mm-től eltér, nem kell ragaszkodni a teljes függő állapothoz. A kész ajtót a görgőkön lévő szintező csavarral lehet úgymond billegtetni azaz hozzáállítani az ütközőléchez hézagmentesen. Figyelj arra, hogy egy csavarfordulat akár 270 cm magasságban már centiben mérhető.

 

 Tolóajtó

 

A tolóajtó betétre külön nem térek ki ebben a posztban. Lehet csak bútorlap, lehet üveg, tükör bármi. Itt elég azt tudnod, hogy bárhogyan is döntesz, olyan rendszert válassz amiben meg tudod oldani a különböző betétanyagok vastagságbeli kombinációját. Akkor egyszerű az eset, ha a belmagasság nem több mint 274 cm. Mivel a fogantyúprofil amelyből az ajtót készítjük 270 cm hosszú szálban kapható.  (létezik hosszabb is horror áron, de ezt a filmet nem szeretem nézni :D) 

A tolóajtó kiszámítása függ a profiltól és a tolóajtó rendszertől. Éppen ezért olyan típust ajánlok amelyet bárhol be lehet szerezni az ország területén. A FOREST termékeit minden bútorlap szabászat árulja megrendelésre amely körülbelül egy hét alatt megérkezik. (tehát nem erről a honlapról kell rendelni)

Az ütközőlécet azért célszerű egy 8 cm széles felső sín esetében 10 cm szélességre szabatni mert marad további 2 cm arra, hogy ne közvetlenül a ruhák előtt haladjon a tolóajtó. Így az ajtók tologatáskor nem fogják súrolni a ruhákat.

A felső sínt a mennyezethez kell rögzíteni (az elejét az ütközővel egy síkba) az alsó sínt kétoldalú ragasztóval a padlóhoz kell ragasztani. Fontos, hogy amikor a felső sín rögzítve van az alsó sínt ragasztás nélkül ideiglenesen a helyére kell tenni és egy darab ajtót be kell akasztani a helyére. Ezt azért kell elvégezni, mert így az ajtót függőbe lehet állítani és megjelölni az alsó sín elejét, hogy hova is kell majd azt leragasztani. Ezt jobb és bal oldalon is el kell végezni! Ha az alul mellékelt rendszerről beszélünk és tételezzük fel, hogy három bútorlap betétes ajtóról (bútorlap 18 mm vastag bármelyik szín) akkor a következőképpen számítom ki az ajtót:

 • A tolóajtó hossza a mellékelt rendszer szerint belmagasság mínusz 40 mm (rendszerfüggő)
  Ez NEM a tolóajtó betét mérete, hanem az ajtó külmérete.

Az ajtó szélesség függ a fogantyúprofil szélességétől jelen esetben 35 mm. A következőképpen számolom ki.

 • Megmérem a két ütközőléc közötti távolságot és hozzá adok 2*35 millimétert.
  (ez lesz a két ajtó átfedés három ajtó esetén), a kapott eredményt elosztom hárommal.
  Ez lesz egy ajtó kész szélessége és szintén nem a betét mérete.

also_felso_gorgo_butorlapos_ajtohoz fogantyuprofil_18mm_ajtohoz forest_also_sin forest_felso_sinsarokprofil


 

Kádár MikiVégezetül, tervezem leírni ennek a posztnak az ajtókkal kapcsolatos teendőit is. Persze csak akkor, ha látom a lenti színes kis ikonokon az érdeklődést. Ez mindkettőnknek jó lesz! Te örömöt okozol olyasvalakinek aki saját maga készíti a gardrób szekrényét és ráférne némi segítség illetve nekem mert megint hízik a májam és szétpattan a büszkeségtől a mellkasom, hogy még mindig jó fej vagyok az interneten. 😀
Kádár Miki

 

 

Kész a beépített szekrény belső része, hogyan tovább? bejegyzéshez 4 hozzászólás

 • avatar

  Helló Miki,
  Már egy ideje gyűjtöm az infókat 2db gardrób szekrényünk felújításához. Végigolvasva a blogodat rengeteg apró (mint tudjuk a lényeg a részletekben van), de igen hasznos trükköt találtam, épp azokra a kérdéskre, amelyek a kivitelezéssel kapcsolatban felmerültek bennem. Pl. hogyan tervezzük az ajtókat, és a belső elosztást, hogyan rögzítsük az ütközőlécet, mennyi átfedés szükséges, függőbe állítás, stb. Köszönöm!

  Már harmadszor rajzolom át a kisebb szekrény tervét, lassan összeáll. Majd az első kivitelezési tapasztalatai alapján jöhet a nagyobbik is : )

  Minden jót neked!

  Tom

  • avatar

   Szia Tom! Nagyon örülök, ha segített a blogom 🙂 Van esetleg olyan kérdésed, amire nem találtál választ? Szívesen veszem, ha megosztod a munkádról készült fotókat is 😉
   További sok sikert kívánok neked!
   Üdv: Miki

 • avatar

  hasznos a mondanivalod, jol is tervezel koszonom hozzaferest

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Belépés
Belépés
Korábbi bejegyzések
Top letöltések
Top letöltések